URL Koning
Image default
Dienstverlening

Natuurlijke waterzuivering: wat is dat eigenlijk?

De gemiddelde Nederlander gebruikt 125 liter water per dag. We gebruiken water bij het douchen, bij het koken, bij het wassen en ga zo maar door. Daarnaast gebruiken bedrijven en overheidsinstellingen grote hoeveelheden water.

Het water dat we samen gebruiken, moet gezuiverd worden. Er zijn diverse manieren om dit te doen, bijvoorbeeld door middel van een waterzuiveringsinstallatie. Het is echter ook mogelijk om de natuur een handje te laten helpen. Hoe dit werkt? Dat leest u in deze blog.

 

Laat de natuur het werk doen

Bij natuurlijke waterzuivering helpt de natuur een handje met het zuiveren van gebruikt water. Dit is een duurzame manier om water te zuiveren. Het wordt ook wel circulair omgaan met water genoemd. Door water op een natuurlijke wijze te laten zuiveren, kunt u het in feite recyclen.

 

Natuurlijke waterzuivering met een helofytenfilter

In de natuur vindt u vele verschillende planten. Sommige planten hebben bijzondere functies. Bij de zogeheten helofyten is dit ook het geval. Helofyten zijn moerasplanten die boven het wateroppervlak uitkomen, maar met de wortels wel in het water staan. Een helofytenfilter is een waterzuiveringssysteem dat gebruik maakt van deze plantenwortels.

Hoe dit werkt? In de helofytenfilter zijn bepaalde bacteriën aanwezig. Deze bacteriën zijn in staat om afvalstoffen in het water af te breken. De planten zelf helpen de bacteriën met de aanvoer van zuurstof. Zo kunnen de bacteriën blijven leven. En in de diepere laag van de filter? Daar vindt u de bacteriën die geen zuurstof nodig hebben. Ook deze bacteriën dragen bij aan de waterzuivering.

 

Wanneer is natuurlijke waterzuivering mogelijk?

Een helofytenfilter is voornamelijk geschikt voor het zuiveren van huishoudelijk afvalwater. Steeds meer gemeenten en projectontwikkelaars kiezen ervoor om huishoudelijk afvalwater met deze bijzondere filter te zuiveren. Zeker nu de roep om duurzaamheid harder wordt, is de helofytenfilter een populaire waterzuiveringsoplossing.

Daarnaast kan deze filter helpen om voorgezuiverd afvalwater verder te reinigen, bijvoorbeeld bij de secundaire zuivering of extra na-zuivering van bedrijfsafvalwater. Tot slot wordt een helofytenfilter vaak ingezet om water te zuiveren dat vrijkomt bij grondwatersanering.