URL Koning
Image default
Gezondheid

Onverklaarbaar moe

Als je een gezonde levenswijze hebt en je bent onverklaarbaar moe dan kan het dat je een tekort aan vitamine B12 hebt. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten zoals melk, kaas, vlees, vleeswaren en eieren. Veganisten hebben een grote kans op een tekort aan dit vitamine.

Een tekort aan vitamine B12 leidt tot een soort bloedarmoede want B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel. Dus als je het tekort komt, kun  je leiden aan vermoeidheid, tintelingen in de vingers, geheugenverlies, coördinatiestoornissen en spierzwakte in de benen.

Zoals gezegd kunnen veganisten hier last van krijgen maar ook mensen met een maagziekte, atrofische gastritis, of mensen met een tekort aan het maageiwit Intrinsic Factor. Dit laatste eiwit zorgt voor de opname van vitamine B12 door de dunne darm. Ook bepaalde medicijnen kunnen de opname van vitamine B12 door de dunne darm hinderen.

Gelukkig kun je vitamine B12 aanvullen door het innemen van vitamine druppels, spray of tabletten. Je kunt onder andere bij topvitamins terecht hiervoor. Je kunt de natuurlijke voedingssupplementen gewoon via internet bestellen. Vitamine B12 kun je niet in een te hoge dosering innemen. Je lichaam zorgt er gewoon voor dat het te veel wordt afgevoerd.

Wat je voor de rest kunt doen, is zorgen dat je zo gezond mogelijk leeft. Je zou kunnen overwegen om te stoppen met roken als je dat al deed. Alcoholische versnaperingen moet je tot het minimum beperken. Een glaasje op zijn tijd is geen bezwaar maar elke dag een of meerdere glazen is al snel te veel. Je moet zorgen voor voldoende rust. En zeker rust in de vorm van slaap. Probeer zo veel mogelijk stress te vermijden. Stress kan echt je gezondheid ondermijnen. Als je stress niet kunt vermijden, moet je zorgen voor een geschikte uitlaatklep.

Voor meer info : http://www.topvitamins.nl