URL Koning
Image default
Woning en Tuin

Welke zitmaaier is het meest geschikt voor uw tuin?

Een zitmaaier is een fijne grasmaaier als u meer gras moet bijhouden dan een paar vierkante meter. Doordat u zelf op de machine zit kost het maaien minder kracht en kunt u over het algemeen preciezer sturen. Er zijn heel veel verschillende zitmaaiers op de markt, zo biedt De Kock Machines bijvoorbeeld alleen al 36 verschillende soorten aan. Deze soort maaier is grofweg te verdelen in twee soorten: de frontmaaier en de tuintractor.

De zitmaaier voor het precieze werk

De frontmaaier heeft, zoals de naam al doet vermoeden de maaier aan de voorkant zitten. Deze zitmaaier is erg geschikt als u op uw gazon veel obstakels heeft en bijvoorbeeld ook onder struiken moet kunnen maaien. Doordat het maaigedeelte voor de machine zit, kan deze eenvoudig een stukje onder de struik maaien en kunt u heel precies de voorkant rondom objecten sturen zonder er zelf boven op te zitten. De frontmaaier heeft bovendien een kleine draaicirkel zodat u eenvoudig om bijvoorbeeld speeltoestellen of tuinelementen heen maait. Het voordeel van een frontmaaier is ook dat deze multifunctioneel inzetbaar is. Zo kunt u het maaigedeelte vaak van de machine demonteren en vervangen voor andere handige tools. Deze zitmaaier is vervolgens eenvoudig om te toveren tot bijvoorbeeld een sneeuwschuiver, veegmachine, sneeuwblazer, verticuteermachine of klepelmaaier.

De zitmaaier voor grote oppervlaktes

Bij de tuintractor zit het maaigedeelte onder de machine. U zit er zelf dan letterlijk bovenop. De tuintractor is vooral erg geschikt voor als u grote oppervlaktes moet maaien met weinig tot geen obstakels. Denk bijvoorbeeld aan campingvelden, speelvelden, kleine weilanden en gazons. Bij de tuintractor kunt u bovendien met twee handen sturen omdat het aandrijven met pedalen gebeurt. Het voordeel van de tuintractor is dat dit een compactere zitmaaier is dan de frontmaaier. Daarnaast komt deze soort zitmaaier ook het meest voor en is hij over het algemeen goedkoper dan de frontmaaier.