URL Koning
Image default
Meubels

Een laminaatvloer leggen: alles wat je moet weten

Wil jij in je nieuwe woon- of slaapkamer een laminaatvloer leggen? Laminaat is een fantastisch goedkoper, makkelijker en onderhoudsvriendelijker alternatief op hout. Het is helemaal niet moeilijk zelf te leggen. Wij vertellen je er in dit artikel alles over.

Wat is laminaat

Laminaat is een zogenoemd composiet. Een materiaal dat uit meerdere materialen bestaat. Laminaat bestaat doorgaans uit een laag kunststof met daaronder een papierlaag. Dat klinkt misschien niet heel stevig, maar dat is het zeker wel.

De vloer voorbereiden

Voor laminaat heb je een goede ondervloer nodig. Je kunt bijvoorbeeld een cementdekvloer laten leggen. Stofzuig de ondervloer en check met een waterpas of deze goed recht is. Als je er een oude vloer hebt afgehaald, laat de vloer dan 48 uur acclimatiseren voor je begint met leggen.

De eerste strook

De eerste strook van jouw laminaat is het belangrijkst. Bepaal ten eerste de legrichting van jouw laminaat en bewaar 8 tot 10 mm tussen het laminaat en de muur (zodat de vloer de mogelijkheid heeft uit te zetten). Wanneer je de eerste strook gelegd hebt, heb je waarschijnlijk een rest vloerdeel over. Deze kun je gemakkelijk afzagen.

Het grote geheel

De tweede strook leg je met het restje van de eerste strook en het beginnetje van een nieuwe strook. Dit proces kun je tot de voorlaatste strook blijven herhalen. Blijf er wel op letten dat er steeds 8 tot 10 mm tussen de muur en het vloerdeel moet zitten.

De rest van de vloer

De laatste strook is het meest tricky. Hier moet je waarschijnlijk niet alleen in de lengte, maar ook in de breedte gaan zagen. Meet de ruimte tussen het voorlaatste vloerdeel en de muur goed op, trek er een centimeter van af en teken dit af op het laatste vloerdeel dat je wil gaan leggen, Gebruik een winkelhaak om te zorgen dat alles netjes recht afgetekend wordt en check ook goed of jouw muur wel honderd procent recht is. Vervolgens kun je voorzichtig het laatste vloerdeel in de lengte in tweeën snijden en het laatste vloerdeel leggen. Zo moeilijk was dat niet toch? Voor het leggen van een laminaatvloer heb je absoluut geen prof nodig.