URL Koning
Image default
Gezondheid

Slaap je kindje slecht? Overweeg deze oplossingen

Oplossingen voor het slecht slapen van je kind.

Er zijn veel kinderen die slecht slapen. Toch is slaap voor je kind belangrijk. Nu is het altijd mogelijk dat je kind een periode heeft dat hij of zij slecht slaapt. Dat kan misschien door spanningen veroorzaakt worden. Houden de slaapproblemen langer aan dan moet er snel naar de oorzaak gezocht worden. Je kunt op de eerste plaats kijken of hij of zij een goed en lekker matras heeft om op te slapen. Daarbij moet ook het kinderbed vertrouwd aanvoelen net als de hele slaapkamer van je kind. Je kind moet in principe graag naar de slaapkamer gaan om te slapen.

Slapen is belangrijk

Voor baby’s en kinderen is slaap naast de ontwikkeling ook belangrijk voor het groeien van het lichaam en de hersenen. Er zijn kinderen die door slecht slapen een groeiachterstand oplopen. Tijdens het slapen worden de beschadigde cellen van het lichaam hersteld en de dode cellen vervangen. Het hormoon dat daarvoor nodig is wordt vooral aangemaakt tijdens de diepe slaap. Wanneer een baby of kind dus slecht slaapt kan dat een groeiprobleem veroorzaken. Dat geldt ook voor de ontwikkeling van de hersenen. Daarom moet slecht slapen niet worden onderschat.

Het dag- en nacht ritme van je baby of peuter

Om te zorgen dat je baby of peuter goed kan slapen is een balans tussen het dag- en nachtritme van groot belang. Zorg dat je peuter of baby, als het weer het toelaat, overdag zoveel mogelijk buiten is. Door de buitenlucht wordt in het lichaam melatonine aangemaakt. Dat is een stofje dat we nodig hebben om lekker te kunnen slapen. Het stofje komt vrij als het donker wordt of door het verduisteren van de slaapkamer. Om te voorkomen dat het vrijkomen van melatonine wordt beperkt, is het belangrijk dat er een uur voor het naar bed gaan geen tv wordt gekeken. Ga voor het slapen van je kind eerder naar de slaapkamer en lees een leuk verhaaltje voor. Daar word je kind rustig van en zal heerlijk in slaap vallen. Gebruik ook voor je kind een vast dagritme. Je moet je kind iedere dag op dezelfde tijd naar bed brengen. Voor het naar bed brengen is het belangrijk dat je kind al een uur eerder rustig is en geen drukke spelletjes speelt. Kijk voor het naar bed brengen geen tv of computer. Door het licht van de schermen zal je kind slecht in slaap kunnen komen. Begin je kind te waarschuwen dat hij of zij na ongeveer 15 minuten naar bed moet. Wanneer je zegt dat je je kind naar bed brengt, moet je dat dan ook direct doen. Ook al heeft hij of zij geen zin, moet je daar geen boodschap aan hebben. Ga ook niet in discussie.

Wat is een goed kinderbed?

Je moet een goed kinderbed hebben, omdat het de nachtrust van je kind bevordert en dat is weer goed voor de ontwikkeling. Wanneer je kind ook gemakkelijk gaat slapen is dat ook goed voor je eigen humeur. Een goed kinderbed is dus een belangrijk onderdeel voor de slaapkamer van je kind. Het kinderbed kan een stoere uitstraling hebben voor een jongen of juist een vrolijke meisjesachtige dat bij het geheel in de slaapkamer past. In het kinderbed moet je kind veilig kunnen slapen. Een kinderbed moet passen bij de leeftijd. Dat een goed kinderbed een must is voor een goede nachtrust is een must. Maar wat dan een goed kinderbed is? Dat verschilt per kind! 

Wat is een goed matras voor een kinderbed?

Je moet een goed kindermatras gebruiken, want kinderen slapen nog veel. Omdat een goede nachtrust voor je kind belangrijk is voor de algehele ontwikkeling is een goed kindermatras onontbeerlijk. Voor een kind is een goed matras nog belangrijker dan voor een volwassene, omdat baby’s en kleine kinderen veel meer uren in bed doorbrengen dan volwassenen. Een pasgeboren baby slaapt zelfs nog 20 uur per dag. Naarmate je kind ouder wordt zal hij of zij steeds minder slaap nodig hebben. Een kindermatras mag geen slaapzones hebben. Je kunt een matras in zones aanschaffen wanneer je kind voldoende lengte heeft. Dat is ongeveer bij 12 jaar. Dan zal hij of zij de zones daadwerkelijk kunnen benutten. Bij een goed kindermatras moet je erop letten dat het voldoende ventileert en het mag niet te warm worden. Het kindermatras moet veerkrachtig zijn, voldoende steun bieden en geen schadelijke stoffen bevatten. Wanneer aan die eisen wordt voldaan zal je kind zijn of haar slaapuren daarop goed kunnen doorbrengen.

Door slapen slimmer worden

Wanneer je kind slaapt, is het niet verstandig het te wekken tijdens de REM slaap. De REM slaap zie je aan de bewegingen en ademhaling van je kind. Het is ook voor jezelf niet prettig als je wordt wakker gemaakt tijdens de REM slaap. Dat geldt zowel voor een kind, maar zeker ook voor een volwassene. Word je toch gewekt dan weet je even niet wat er gebeurt. Je hoeft niet lang te wachten om je kind te wekken. De REM-fase duurt slecht 20-25 minuten. Laat je kind zoveel mogelijk zijn slaapuren ongestoord doorbrengen. Wanneer je kind niet genoeg of slecht slaapt, kan het al na een of enkele nachten overdag overmatig vermoeid raken. Ook kan het door slaapgebrek geïrriteerd raken en vaker en sneller gaan huilen. Het kan zijn dat je kind op school niet mee kan met de andere klasgenoten, omdat het zich moeilijk kan concentreren waardoor de leerprestaties slecht worden. Moet je kind dagelijks aan het verkeer deelnemen om naar school te gaan dan kan het door oververmoeidheid eerder ongelukken veroorzaken. Ook hebben kinderen met slaapproblemen eerder gedragsproblemen. Dus het is belangrijk dat er snel wat aan gedaan wordt als je kind slecht slaapt.