URL Koning
Image default
Woning en Tuin

Lampen met houten elementen

Hout was tot voor kort iets dat niet zo gauw met lampen geassocieerd werd. Misschien hadden we schrik dat elektriciteit en hout niet samen gingen: gevaar voor brand? Toch zijn we al sinds mensenheugenis houten elementen in onze woonomgeving gaan gebruiken: houten meubels, vloeren en plafonds bijvoorbeeld. We beschouwen hout nog altijd als iets dat warmte uitstraalt. Het is een stuk uit de natuur dat we in huis brengen. Zo gaat het nu ook de goeie kant op in de lampenwereld: hout wordt meer en meer gebruikt. Op die manier ontstaan er heel mooie creaties.

Zowel de staanders van lampen (vloerlampen en tafellampen) als de lampenkappen zelf worden in hout gemaakt. De staanders kunnen zelfs gewoon wat houten takken bij mekaar zijn ofwel één massieve houten blok. Bij hanglampen vinden we zelfs hele houten constructies. Takken door mekaar geweven met daartussen kleine lampjes, één grote tak waarin onderaan een gleuf is gemaakt waardoor het licht naar beneden straalt, de opengewerkte chinees aandoende lattenstructuren: het zijn allemaal voorbeelden van hout dat verwerkt is in landelijke hanglampen. Eveneens worden de lampenkappen nu ook reeds in hout gemaakt. Klokvormig, bolvormig, rechthoekig of vierkant: het kan allemaal. Er worden ook gerecupereerde materialen gebruikt: ik zag onlangs een houten wijnvatje dat als lampenkap was omgevormd. 

Hout is een materiaal dat op zich al warmte uitstraalt. Als hout dan ook nog gebruikt wordt bij verlichting, dan is de sfeer helemaal gezet. Hout roept rust en gezelligheid en cocoonen en relaxen op. We hebben dit allemaal zo nodig in onze huidig jachtig bestaan. De moderne mens draait op volle toeren, maar heeft ook een tegenpool nodig. Dit is wat we thuis vinden samen met familie en vrienden. Verlichting speelt hierin een heel belangrijke rol. Licht is niet enkel meer functioneel maar schept de hele sfeer.

Het voordeel van houten verlichting is dat je de verschillende lichtbronnen met mekaar kan combineren. Je vindt hout zowel in landelijke lampen waaronder hanglampen, muurlampen, vloer- of tafellampen. Daarnaast zijn er genoeg houten accessoires om deze stijl nog te versterken (bijzettafeltjes, mandjes, kaders bijvoorbeeld). Hou je ze in dezelfde stijl, dan gaat er over de ganse woning een egale gezellige sfeer gecreëerd worden. Hout doet denken aan bossen, aan berghutten, aan sauna’s, kortom aan genieten en nog eens genieten. Dat is toch wat we willen?

Voor meer info : http://www.landelijke-lampen.nl/