URL Koning
Image default
Particuliere dienstverlening

Omgaan met sociale media na een sterfgeval

Als u een regelmatige internetgebruiker bent, is het waarschijnlijk dat sociale media een groot deel uitmaken van hoe u uw tijd online doorbrengt. Websites zoals Facebook, Twitter en Instagram zijn een geweldige manier om in contact te blijven met vrienden en familie en veel mensen delen elk aspect van hun leven via deze sociale medianetwerken. Wanneer een geliefde overlijdt, kan dit echter problematisch worden.

Het komt steeds vaker voor dat de dood van vrienden en familieleden online wordt besproken. Mensen verspreiden vaak het droevige nieuws op Facebook, of twitteren over hun verdriet. Maar hoe beïnvloedt dit anderen die rouwen?

Online informatie vinden over een overlijden

Te horen krijgen dat iemand die je kent is overleden is nooit gemakkelijk, maar lezen over hun overlijden op Facebook of Twitter kan nog moeilijker zijn om mee om te gaan.

Het wordt steeds gebruikelijker om alleen via gemeenschappelijke vrienden over de dood te horen op sociale media. Vaak is dit niet eens een directe communicatie. Iemand heeft mogelijk een status of tweet gepost met de tekst ‘RIP’, die zonder waarschuwing in uw nieuwsfeed kan verschijnen.

Dit betekent dat veel mensen verontrustend nieuws ontvangen met weinig of geen daadwerkelijke menselijke communicatie. Soms zijn de feiten niet duidelijk en moeten ze zelf uitzoeken wat er is gebeurd. Het is een enorme schok om het nieuws over het overlijden van een dierbare te zien op een website waarop meestal alleen triviale dingen staan, zoals vakantiefoto’s of grappige video’s.

Mensen krijgen mogelijk vreselijk nieuws te horen als ze alleen zijn, zonder steun. Sociale media kunnen die belangrijke menselijke interactie die nodig is op zo’n gevoelig moment wegnemen.

Online condoleanceberichten

Als je een dierbare hebt verloren die via sociale media met veel vrienden verbonden was , heb je misschien een constante stroom van condoleances, ‘RIP’ en andere uitingen van verdriet gezien, die je nieuwsfeed op sociale media vullen.

Sommige mensen zullen dit geruststellend vinden, zien hoeveel mensen de persoon die is overleden. Het kan echter ook verontrustend zijn om constant herinnerd te worden aan wat er is gebeurd. Sommige van de geposte berichten zijn misschien te verontrustend, of het zien van de uitstorting van verdriet kan gecompliceerde emoties oproepen.

Verjaardagsmeldingen en herinneringen

Veel sociale-mediasites hebben een functie voor verjaardagsmeldingen. Zelfs jaren na een sterfgeval kan de sociale-mediasite je laten weten dat het de verjaardag van je geliefde is, meestal met een vrolijke herinnering om hem of haar te feliciteren met zijn verjaardag.

Facebook heeft ook een herinneringsfunctie, waar het zal brengen foto’s of berichten uit het verleden op. In theorie is deze functie bedoeld om je goede tijden met je vrienden te laten herinneren. Als de persoon in die herinnering is overleden, kan dit echter plotselinge, intense gevoelens van verdriet veroorzaken.

Op deze manier kunnen sociale media, zelfs jaren na het verlies, plotselinge onverwachte emoties naar boven halen waarvoor je misschien onvoorbereid.

Wat kunt u doen?

Socialmediabedrijven zijn zich de laatste tijd meer bewust geworden van de behoeften van de nabestaanden. Dit betekent dat je bepaalde dingen kunt doen om de hoeveelheid schokkende inhoud die je op je nieuwsfeed ziet te minimaliseren.

Je kunt een overlijden melden aan Facebook als je een kopie van de overlijdensakte hebt. Facebook kan dan de Facebook-pagina van je geliefde verwijderen of herdenken. Je kunt een overlijden ook melden bij Twitter, maar het bedrijf behoudt zich het recht voor om bepaalde media op zijn site te houden.

Als een bepaalde gebruiker constant dingen plaatst die je verontrustend vindt, hebben de meeste sociale-mediasites een manier om een andere gebruiker niet meer te volgen of te blokkeren, zodat je niet hoeft te zien wat ze posten. Naast social media is het belangrijk om andere zaken te regelen zoals wat is een doodskist of rouwkaarten verzenden. 

Afgezien van deze maatregelen, kunt u besluiten om uit te loggen van uw sociale media-accounts voor een tijdens het overlijden van een dierbare. Ook al vertrouwen veel mensen elke dag op sociale media, onthoud dat het oké is om er even tussenuit te gaan terwijl je de realiteit van je verlies verwerkt.

https://uitvaartpolis-online.com/reviews/lifetri-uitvaartverzekering/