URL Koning
Image default
Woningen

Alles wat je moet weten over een broodjesvloer

Alles over de broodjesvloer

Vloeren zijn verkrijgbaar in diverse varianten. Bij een verbouwing of bij het realiseren van een uitbouw, wordt vaak gekozen voor een broodjesvloer. Broodjesvloeren kennen namelijk veel voordelen. Ze zijn vrij eenvoudig te leggen en gaan bovendien lang mee. De vloeren hebben een naadloze aansluiting en hoge isolatiewaardes en dit bespaart weer op de energiekosten. Onderstaand artikel onthult alles over de broodjesvloer.

Wat is een broodjesvloer?

Broodjesvloeren zijn ook bekend onder de naam combinatievloer, balkenvloer of PS- isolatievloer. De versie met stalen balken draagt de naam renovatievloer. De vloeren zijn al sinds de jaren ’70 bekend. De vloeren kunnen uit verschillende onderdelen bestaan. De vulblokken worden broodjes genoemd. De broodjes kunnen voorkomen in materialen, zoals polystyreen, lichtbeton of klei. Polystereen wordt vooral veel gebruikt bij het isoleren van kruipruimtes.

Er worden veelal omgekeerde T balken geplaatst. Vervolgens komen alle elementen aan bod waar je uit kunt kiezen en deze bestaan zoals je boven al hebt kunnen lezen uit beton, polystyreen of klei. Het geheel wordt door middel van een laag gewapend beton verbonden en afgedekt. De vloeren kun je daarnaast herkennen aan een gewelfde onderkant.

Een broodjesvloer leggen

Broodjesvloeren zijn uitstekend voor het leggen van een stevige en gefundeerde vloer. Ook zijn de vloeren ontworpen om snel gelegd te kunnen worden, waardoor je veel tijd kunt besparen. Elke gewenste vorm is mogelijk, waardoor het tevens een veelzijdige vloer betreft.

De eerste stap bestaat uit het berekenen van de juiste hoeveelheden balken en broodjes. De fundering moet waterpas zijn dus ook dit komt aan de orde. Mochten de liggers nog niet op maat zijn gemaakt dan kun je dit alsnog toepassen. Nadat de vloerbalken zijn geplaatst ga je verder om de vulelementen (broodjes) tussen de liggers te plaatsen.

Nu is het zaak om de bekisting te plaatsen en het is goed om alert te zijn op enkele centimeters ruimte, zodat de bekisting boven de broodjes uitkomt. De wapeningsnetten kunnen over de leggers en vulelementen heen worden gezet, waarna de vloer een solide geheel kan gaan worden. Het beton mag gestort gaan worden en het is verstandig om hier een betonwagen te regelen, vooral bij grote hoeveelheden beton. De laatste stap bestaat uit het egaliseren van de deklaag. Je kunt ervoor kiezen om de vloer met bijvoorbeeld linoleum af te werken, waarover je meer kunt lezen in het laatste gedeelte van dit artikel.

Linoleum als vloer afwerking

Je kunt een broodjesvloer op verschillende wijzes afwerken. Een bekende manier is door het gebruik van linoleum. Linoleum is hygiënisch en heeft een lange levensduur. Ook is een dergelijke vloer onderhoudsvriendelijk en geluiddempend. Het duurzame aspect komt eveneens naar voren, doordat het bestaat uit 97% natuurlijke materialen. Hernieuwbare grondstoffen zijn talrijk aanwezig. Deze aspecten samen zorgen voor een milieuvriendelijk huis en de vloer is uitstekend voor het verduurzamen van je woning. Ten slotte is het goed om te weten dat een linoleum vloer in allerlei varianten verkrijgbaar is, zodat er voor iedereen een geschikte versie vindbaar is.

 

Gerelateerde artikelen

Bestel keukens op maat bij deze expert nabij Tilburg

Het bouwmanagement bij uw woning laat u over aan een bouwspecialist

Wat is een waterbesparende douchekop